ОЗОНОВАНА ВОДА ЯК ДОПОМІЖНИЙ ЗАСІБ ПРИ ЛІКУВАННІ ПОРАНЕНЬ, СПРИЧИНЕНИХ БОЙОВИМИ ДІЯМИ: ПРОСПЕКТИВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - П’ЯТКОВСЬКИЙ, Т. І.; ПОКРИШКО, О. В.; БІЛИК, О. В.; ДАНИЛКОВ, С. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: оцінити ефективність озонованої води, створеної шляхом електролізу, як ад’ювантної терапії при лікуванні ускладнених, інфікованих ран, спричинених бойовими діями. Матеріали і методи. Проспективне дослідження включало 27 пацієнтів із бойовими пораненнями, які перебували на лікуванні у Шведсько-українському медичному центрі «Angelholm» (м. Чернівці, Україна). Лікування ран включало очищення, некректомію, стабілізацію переломів, часткове закриття ран та застосування терапії ран негативним тиском (NPWT) при глибоких або складних ранах. Електролітично озоновану воду (до 4 мг/л) використовували для зрошення ран під час кожної перев’язки та зміни системи негативного тиску. Проводили мікробіологічні дослідження, ідентифікацію бактерій та визначення чутливості до антибіотиків проводили за допомогою системи Vitek-2 Compact. Результати. Загалом у 27 пацієнтів було виділено 45 штамів, найпоширенішими збудниками були Acinetobacter baumannii (28,89 %) та Staphylococcus aureus (20,00 %). Частина їх мала змішану інфекцію, більшість штамів була полірезистентною. Використання озонованої води привело до поліпшення стану ран, включаючи утворення свіжої грануляційної тканини та відсутність відторгнення трансплантата після пересадки шкіри. Пацієнти відчували зменшення набряку, симптомів інтоксикації та болю, що сприяло покращенню якості життя у період загоєння. Висновки. Електролітично згенерована озонована вода виявилася безпечною та ефективною допоміжною терапією при лікуванні складних травм, пов’язаних із бойовими діями. Її антимікробна активність, клінічна безпека і простота застосування роблять її цінним доповненням до протоколів лікування ран, особливо в умовах високого рівня поширеності мультирезистентних інфекцій.