РЕКОНСТРУКЦІЯ ВУШНОЇ РАКОВИНИ ПРИ ТРАВМАТИЧНИХ ДЕФЕКТАХ РЕБЕРНИМ ХРЯЩОВИМ АВТОТРАНСПЛАНТАТОМ - ГОЛИК, Ю. Й.; САВЧИН, В. С.; ТУЗЮК, Н. В.; МАТВІЙЧУК, О. Б.; ФАЙДУЛА, С. Б. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: конкретизувати показання та розробити спосіб заміщення великих дефектів вушної раковини реберним хрящовим автотрансплантатом. Матеріали і методи. Двох пацієнтів чоловічої статі віком 22 і 43 роки прооперовано у Львівському обласному госпіталі ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи протягом 5 років (2000–2024 рр.) з дефектами верхньої і середньої третин вушної раковини унаслідок ножового поранення та укусу собаки. Діагноз поставили, виходячи з даних огляду чоловіків. В одного госпіталізованого зазначили забруднення рани, що потребувало інтенсивного її промивання та економної хірургічної обробки. Пацієнтів, яких помістили в клініку, були гемодинамічно стабільними. Після рутинних лабораторних досліджень у кожному випадку перед операцією прицільно фотографували вушну раковину з юридичних та тактичних мотивів. Чоловіків прооперували в день госпіталізації; метод вибору знеболювання – ендотрахеальний наркоз. Тривалість операцій – 1 год 25 хв; 2 год 10 хв. Забір хрящового автотрансплантата здійснювали з VII–VIII ребер, враховуючи хондроархітектоніку реберної дуги. Пневмоторакс не виник у жодному випадку. Результати. Пацієнтам формували каркас вушної раковини з власного реберного хряща, яким відновлювали її форму і розміри. Каркас хряща покривали темпоральною фасцією на судинній ніжці. На фасцію трансплантували розщеплений автотрансплантат. При травмі середньої частини вушної раковини потрібно відновити втрачені м'які покривні тканини і дефект хряща. Виконували двоетапну пластику – спочатку усували дефект м’яких тканин, а дальше – дефект хрящової тканини власним реберним хрящем. Ускладнень не було. Отримано задовільний косметичний результат. Висновки. Травматичні дефекти верхньої і середньої третин вушної раковини, великі за розміром, потребують застосування трансплантатів. Способом вибору закриття великих дефектів верхньої і середньої третин вушної раковини є протезування хрящовим реберним автотрансплантатом.