РЕВАСКУЛЯРИЗАЦІЯ КИШЕЧНИКА ПРИ ГОСТРІЙ МЕЗЕНТЕРІАЛЬНІЙ ІШЕМІЇ: КЛІНІЧНІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ - ВАЙДА, А. Р. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: продемонструвати клінічні випадки успішної реваскуляризації кишечника при гострій мезентеріальній ішемії (ГМІ), що попередили його некроз та дозволили уникнути резекції, а також визначити чинники, які б сприяли ширшому впровадженню даних оперативних втручань. Матеріали і методи. Наведено клінічні випадки 2-х пацієнтів, яким виконано емболектомію з верхньої брижової артерії із приводу ГМІ. Результати. Успіх лікування ГМІ залежить від її ранньої діагностики та забезпечується міждисциплінарною командою, у склад якої входять загальні та судинні хірурги, лікарі функціональної діагностики та відділення інтенсивної терапії. Для підтвердження діагнозу ГМІ використовували комп’ютерну томографію (КТ) з ангіоконтрастуванням. Обом пацієнтам виконано тромбемболектомію з верхньої брижової артерії через відкриту лапаротомію. Результатом своєчасної реваскуляризації стало збереження життєздатності й цілісності кишечника, раннє відновлення його функції та одужання пацієнтів. Але, навіть після оптимально виконаної операції в ранньому післяопераційному періоді спостерігались гіпотензія, явища ниркової недостатності, які вимагали відповідної корекції. Висновки. Успіх лікування ГМІ залежить від її ранньої діагностики. Своєчасна реваскуляризація дозволяє зберегти цілісність і життєздатність кишечника, попередити його некроз та розвиток перитоніту, а також зберегти життя пацієнту.