АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ АНТИБІОТИКОТЕРАПІЇ ОПІКОВОГО СЕПСИСУ В ДОРОСЛИХ - СУХОДОЛЯ, А. І.; КРЕНЬОВ, К. Ю.; ГРИНЧУК, О. П.; ТЕРЕЩУК, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: провести аналіз частоти опікового сепсису та ефективності стартової антибіотикотерапії у дорослих пацієнтів. Матеріали і методи. Проаналізовано карти стаціонарного хворого у пацієнтів відділення комбустіології КНП «Хмельницька обласна лікарня» протягом 2023–2024 рр., а також визначено збудники, час призначення та ефективність антибіотикотерапії. Результати. Стартовим антибіотиком при госпіталізації пацієнтів у відділення були цефалоспорини ІV покоління, які комбінували із аміноглікозидами. Надалі після отримання попередніх результатів бактеріологічного дослідження проведено корекцію режимів антибактеріальної терапії та контроль за рівнями прокальцитоніну. Всього було виділено 48 ізолятів, з яких 22 склали Acinetobacter baumanii, 9 – Klebsiela pneumoniae, 6 – Pseudomonas aeruginosa, 6 – Streptococcus spp., 4 – Corinebacterium spp., 1 – Enterococcus faecalis. Чутливість зазначених патогенів суттєво змінилася протягом років, оскільки відбувається селекція стійких штамів. У 14 випадках пацієнтам призначено комбінацію препаратів «Меропенем» та «Ванкоміцин», 8-м хворим – «Піперацилін»/«Тазобактам» та «Тобраміцин», 6-м – «Азтреонам» та «Тобраміцин» і 2-м – заміну антибіотикотерапії не проводили: «Цефтазидим» та «Амікацин» і «Цефоперазон»/«Сульбактам» та «Амікацин». Переглядами схему антибіотикотерапії через 48 год та в подальшому після стабілізації стану проводили деескалацію. В результаті лікування летальність у групах становила: «Меропенем» та «Ванкоміцин» – 3 пацієнти (10 %), «Піперацилін»/«Тазобактам» і «Тобраміцин» – 3 хворих (10 %), «Азтреонам» та «Тобраміцин» – 1 пацієнт (3,3 %) при загальній летальності в описаних групах (23,33 %). Висновки. Моніторинг «мікробного пейзажу» у відділеннях комбустіології вказує на значну наявність мікроорганізмів групи ESCAPE в 77,1 % та зниження чутливості ізолятів до основних груп антибактеріальних препаратів протягом 2021–2023 рр. високим представленням полірезистентних штамів Acinetobacter baumanii – у 18,48 %, Klebsiela pneumoniae – в 11,5 %, Pseudomonas aeruginosa – у 9,6 % випадків.