ВИВЧЕННЯ АСОЦІАЦІЇ РІВНЯ ОСВІТИ З ПРОФІЛЕМ СЕРЦЕВО-СУДИННОГО РИЗИКУ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ - ЖУРБА, О. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: встановити зв’язок між рівнем освіти та частотою серцево-судинних факторів ризику (цукровий діабет 2 типу, артеріальна гіпертензія, надмірна маса тіла, тютюнокуріння, гіпокінезія). Матеріали і методи. У дослідження увійшли пацієнти з ішемічною хворобою серця, яким виконано коронарне шунтування на працюючому серці. Загальна кількість осіб вибірки становила 3674 особи, середній вік пацієнтів – (60,6±0,8) року. Матеріалом для аналізу стали дані з історії хвороби та клініко-лабораторного обстеження пацієнтів стаціонарного лікування, передбаченого протоколом. Дизайн дослідження побудований на належності пацієнта до групи згідно з віковою класифікацією ВООЗ та його гендерною ознакою. Взаємозв’язок між рівнем освіти і провідними серцево-судинними факторами ризику розраховували за допомогою програм: співвідношення шансів (OR) та відносного ризику (RR). Результати. У результаті вивчення рівня освіти, як провідного фактора соціально-економічного статусу людини, встановлено, що наявність вищої освіти асоціювалася зі зниженням частоти нормальної маси тіла порівняно з відповідними частотами у пацієнтів із професійно-технічною освітою (р=0,0001, χ2=58,52). З’ясовано, що ризик надмірної маси тіла був у 1,57 раза вищим серед осіб із вищою освітою порівняно з пацієнтами з професійно-технічною (р=0,0001, χ2=28,41). Визначено, що особи з вищою освітою усвідомлювали небезпеку в тютюнокурінні, яка знижувала у них ризик в 0,67 раза, порівняно з особами, які мали професійно-технічну освіту (р=0,0001, χ2=22,48). З’ясовано, що особи з вищою освітою мали вищий ризик гіпокінезії у 1,45 раза, порівняно з особами із професійно-технічною та загальною середньою освітою, що зумовлено розумовою діяльністю та передбачає «сидячий» спосіб життя. Встановлено, що артеріальна гіпертензія є надзвичайно поширеною супутньою патологією у пацієнтів з ішемічною хворобою серця, а її ризик був вищим у 1,27 раза в осіб із вищою освітою, порівняно з пацієнтами, які мали загальну середню освіту. З’ясовано, що ризик цукрового діабету 2 типу був вищим у 1,36 раза в осіб із вищою освітою, порівняно з пацієнтами, які мали загальну середню освіту та в 1,15 раза вищим, порівняно з особами, які мали професійно-технічну освіту. Висновки. Визначено, що серед пацієнтів з ішемічною хворобою серця 76,5 % мали вищу освіту, 20,3 % – професійно-технічну і лише 3,2 % – загальну середню. У результаті дослідження визначено, що в осіб з ішемічною хворобою серця, які мали вищу освіту, був більш високим ризик наступних серцево-судинних факторів: ризик надмірної маси тіла – в 1,57 раза; ризик гіпокінезії – у 1,45 раза; ризик артеріальної гіпертензії – в 1,27 раза та ризик цукрового діабету 2 типу – в 1,36 раза.