МОДИФІКОВАНИЙ СПОСІБ ЛІКУВАННЯ ТРОАКАРНИХ ГРИЖ ПІСЛЯ ЛАПАРОСКОПІЧНОЇ ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ - ВАРВАРУК, М.-І. Р.; ДЗЮБАНОВСЬКИЙ, І. Я. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: розпрацювати інноваційні методи оперативного лікування троакарних гриж (ТГ) після лапароскопічної холецистектомії. Матеріали і методи. Проаналізовано Медичні карти стаціонарного хворого (історію хвороби) 50-ти пацієнтів із ТГ, яких прооперували у період із 2014 р. до 2024 р. Основний метод дослідження включав клінічний аналіз та експериментальні моделі 72-х щурів. Тварин поділили на 4 групи залежно від способу корекції грижового дефекту: пластика власними тканинами, пластика з мезенхімальних стовбурових клітин (МСК), використання поліпропіленової сітки, комбіноване застосування сітки і МСК. Застосовували гістологічні, морфологічні та морфометричні методи оцінки. Результати. У клінічних дослідженнях 90 % пацієнтів із ТГ складали жінки (середній вік (57,04±11,01) року). Основними предикторами виникнення ТГ були післяопераційні ускладнення, індекс маси тіла >30, дисплазія сполучної тканини та повторні оперативні втручання. Результати експериментального дослідження показали, що використання МСК значно пришвидшує загоєння тканин, покращує інтеграцію сітки та знижує ризик розвитку спайок. Модифікована методика передбачає застосування двошарової сітки з гіалуроновою кислотою та використання грижового мішка як бар'єра між сіткою і кишечником, що знижує ризик ускладнень. Висновки. Розроблений спосіб є ефективною альтернативою традиційній відкритій алогерніопластиці. Він поєднує переваги біотехнологій із сучасними хірургічними підходами, що забезпечує зниження частоти рецидивів і післяопераційних ускладнень. Використання МСК сприяє значному покращенню регенеративних процесів і відкриває нові перспективи для хірургічного лікування ТГ.