ОГЛЯД ПРЕПАРАТІВ ІЗ ПРОБІОТИЧНИМ ВМІСТОМ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ПРИ ЛІКУВАННІ ХІРУРГІЧНИХ РАН - СТЕЦЬ, М. М.; КОРЧЕМНИЙ, І. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2025)
Мета роботи: зіставити ефективність використання препаратів із пробіотичним вмістом у лікуванні інфікованих ран та традиційних методів лікування, що спрямована на вивчення наукових досліджень та клінічних випробувань, які демонструють потенціал пробіотиків у зменшенні запалення, регулюванні мікробіому рани та покращенні процесу загоєння. Матеріали і методи. Для огляду було проведено пошук наукових публікацій у базах даних PubMed, Google Scholar, даних із клініки КНП «Київська міська клінічна лікарня № 1» та інших академічних ресурсів. Використано ключові слова: «пробіотики», «інфіковані рани», «лікування ран», «мікробіом», «клінічні дослідження». Також відібрано та проаналізовано статті, що містили відомості про використання пробіотиків у лікуванні інфікованих ран та їх вплив на процес загоєння. Результати. Пробіотики діють на кількох рівнях у процесі загоєння ран. Їх основні функції включають модулювання імунної відповіді, регуляцію мікробіому рани, боротьбу з патогенними мікроорганізмами та стимуляцію регенерації тканин. Крім того, їх використовують як доповнення до традиційної антибіотикотерапії, знижуючи ризик розвитку антибіотикорезистентних інфекцій. Оскільки вони здатні модулювати мікробіом шкіри та регулювати місцевий імунітет, їх поєднання з антибіотиками забезпечує синергетичний ефект у боротьбі з патогенами. У 35 випадках використання пробіотиків при ушкодженні не тільки мʼяких тканин, але й кісток, травматичних ампутаціях кінцівок, що супроводжувалися опіками, виявили динамічну ефективність у стадійності репаративних процесів ран та покращило клінічний перебіг. Висновки. Результати проведеного аналізу літератури показали, що пробіотики впевнено використовувалися при стійких асоціативних інфекціях, мали різноманітні корисні дії на рани, що зумовлено інгібіцією патогенів, зменшенням ризику інфекції та пришвидшували загоєння ран. Побічних ефектів не спостерігалося. Ці дослідження підкреслюють і демонструють їх багатогранну роль у загоєнні ран.