ХОЛЕСТЕРИН ЯК КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИЙ МАРКЕР МЕТАБОЛІЧНИХ ПОРУШЕНЬ У ПАЦІЄНТІВ З ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ РІЗНИХ ВІКОВИХ ГРУП - ЖУРБА, О. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: вивчити частоту гіперхолестеринемії та застосування статинів у пацієнтів з ІХС різних вікових груп з урахуванням гендерних особливостей. Матеріали і методи. У дослідження увійшли пацієнти з ІХС, яким проведено коронарне шунтування на серці, що працює (n=3674), як чоловічої (n=3061), так і жіночої статі (n=613), середній вік учасників дослідження становив (60,6±0,8) років. Матеріалом для аналізу стали дані клініко-лабораторного дослідження крові. Дизайн дослідження побудований в залежності від вікової групи пацієнта відповідно до вікової класифікації ВООЗ та гендерної ознаки пацієнта. Результати. Встановлено, що найвищі рівні холестерину були у віковій групі “середній вік”, як у чоловіків – 3,54 ммоль/л, так і у жінок – 3,89 ммоль/л. З’ясовано, що частота гіперхолестеринемії була достовірно вищою у пацієнток-жінок, порівняно з відповідною частотою у чоловіків, р=0,0001, χ2=14,48. Найвища частота гіперхолестеринемії спостерігалася у пацієнтів вікової групи “середній вік”, причому у пацієнтів чоловічої статі її частота була достовірно нижчою, ніж у пацієнток тієї ж вікової групи, р=0,0001, χ2=18,08. Установлено, що зі збільшенням віку та з урахуванням статі пацієнтів відбувалося достовірне фізіологічне зниження частоти гіперхолестеринемії. Визначено, що статини достовірно частіше застосовували пацієнти-жінки – 49,4 %, порівняно з пацієнтами-чоловіками – 32,2 %, р=0,0001, χ2=73,89. Також установлено, що жінки з ІХС достовірно частіше, ніж чоловіки, застосовували статини в усіх вікових групах. Висновки. В результаті дослідження з’ясовано, що рівні холестерину залишаються достовірним клініко-лабораторним маркером для виявлення метаболічних порушень у пацієнтів з ІХС. Визначено, що найвищі рівні холестерину зафіксовані у пацієнтів середнього віку обох статей. Гіперхолестеринемія також достовірно частіше трапляється у віковій групі “середній вік”, причому з урахуванням статі достовірно частіше у пацієнток з ІХС. Визначено, що з віком відбувається достовірне зниження рівня холестерину, незалежно від прийому статинів.