ПОБІЧНА ДІЯ ІНГІБІТОРІВ ПРОТОННОЇ ПОМПИ ПРИ ЇХ ПЛАНОВОМУ ЗАСТОСУВАННІ У ВІДДІЛЕННЯХ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ - ОЛІЙНИК, О. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: порівняння частоти виникнення внутрішньолікарняної пневмонії, гострого ураження нирок та діареї, спричиненої Clostridium difficile, у пацієнтів з тяжкою черепно-мозковою травмою та сепсисом залежно від застосування омепразолу. Матеріали і методи. Обстежено 200 хворих на тяжку ЧМТ, які перебували на пролонгованій ШВЛ. З них половина отримувала інгібітори протонної помпи, адруга половина – ні. Основними кінцевими точками дослідження (серйозні побічні явища) були: 28-денна смертність і частота шлунково-кишкових кровотеч під час дослідження. Вторинні кінцеві точки дослідження (побічні явища): частота гострого ураження нирок; частота діареї, виниклої внаслідок підтвердженої інфекції Clostridium difficile; захворюваність на вентилятор-асоційовану пневмонію. Результати. Застосування омепразолу з профілактичною метою при рутинному лікуванні сепсису після хірургічних утручань з приводу тяжкої черепно-мозкової травми підвищує ймовірність виникнення вентилятор-асоційованої пневмонії, гострого ураження нирок та клостридіальної інфекції, що може бути причиною підвищення летальності.