ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА СИСТЕМНИХ ПРОЯВІВ ТРАВМАТИЧНОЇ ХВОРОБИ ЗА УМОВ КРАНІОСКЕЛЕТНОЇ ТРАВМИ У ЩУРІВ РІЗНОЇ СТАТІ - ГУДИМА, Ан. А.; ДЕНЕФІЛЬ, О. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: зʼясувати вплив краніоскелетної травми на динаміку маркерів системних проявів травматичної хвороби у щурів різної статі. Матеріали і методи. Експерименти проведено на білих щурах лінії Вістар масою 200–220 г різної статі. Щурів поділили контрольну (по 6 щурів самиць і самців та дослідну групи (по 45 щурів різної статі). В умовах тіопентало-натрієвого наркозу в дозі 40 мг∙кг-1 у дослідній групі моделювали КСТ. Контрольних щурів різної статі тільки вводили в наркоз. У щурів дослідної групи через 1, 3, 7, 14 та 28 діб посттравматичного періоду з метою оцінки ступеня активації центральних механізмів регуляції серцевого ритму проводили реєстрацію кардіоінтервалограми і розраховували індекс напруження регуляторних механізмів. Далі щурів умертвляли і в екстракті гомогенату серця визначали вміст реагентів до тіобарбітурової кислоти, в сироватці крові – вміст церулоплазміну. Результати. За умов експериментальної краніоскелетної травми у самців, порівняно з самицями, в серці суттєво посилювалася інтенсивність процесів ліпідної пероксидації, свідченням чого був більший ступінь зростання вмісту в серці реагентів до тіобарбітурової кислоти через 7, 14 та 28 діб посттравматичного періоду. У самців експериментальна травма супроводжувалася тривалою прозапальною реакцією зі статистично вірогідно більшим зростанням, порівняно із самицями, вмісту в сироватці крові церулоплазміну, починаючи з 3 доби посттравматичного періоду. За умов модельованої травми відмічали посилення централізації управління серцевим ритмом, на що вказувало підвищення індексу напруження регуляторних систем, величина якого у щурів різної статі коливалася у протифазах: у самців зростала через 1 та 14 діб експерименту, у самиць – через 3 доби з наступним зниженням. Показник через 14 та 28 діб експерименту у самиць був статистично вірогідно меншим, ніж у самців.