СТАТЕВІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ В СЕРЦІ ЩУРІВ ІЗ МЕТАБОЛІЧНО АСОЦІЙОВАНОЮ СТЕАТОТИЧНОЮ ХВОРОБОЮ ПЕЧІНКИ І КОРЕКЦІЄЮ ЇЇ ПРЕПАРАТАМИ ІНОЗИТОЛУ - ЛЕВЧУК, О. О.; ДЕНЕФІЛЬ, О. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2024)
Мета роботи: вивчити особливості змін продуктів пероксидного окиснення ліпідів і антиоксидантної системи та прослідкувати морфологічні зміни у серці щурів різної статі із метаболічно асоційованою стеатотичною хворобою печінки (МАСХП) та при корекції патологічного процесу інозитолом. Матеріали і методи. Досліди виконано на 96 щурах різної статі. Тварин поділено на 4 групи – контроль, МАСХП 4 місяці, МАСХП 4 місяці + міо-інозитол, МАСХП 4 місяці + D-chiro-інозито. У групі МАСХП 4 (2 група) тварини споживали замість води 20 % розчин фруктози протягом 4 місяців. Через 2 місяці від початку експерименту протягом 2 місяців їм інтрагастрально вводили міо-інозитол (400 мг/кг) або D-chiro-інозитол (30 мг/кг), відповідно 3 і 4 групи. Проводили забір серця для морфологічного і біохімічного досліджень; у гомогенаті серця визначали вміст дієнових і трієнових кон’югатів, основ Шиффа, ТБК-активних продуктів, супероксиддисмутазну і каталазну активність. Результати. У серцях контрольної групи щурів-самців відмічено більшу активність процесів пероксидного окиснення ліпідів, порівняно з самицями. Метаболічно асоційована стеатотична хвороба печінки викликає активацію процесів пероксидного окиснення ліпідів, причому в самців зростають у більшій мірі первинні продукти пероксидного окиснення ліпідів та антиоксидантна активність, а в самиць – вторинні та кінцеві продукти пероксидного окиснення ліпідів. Інозитоли спричиняють зменшення оксидативного стресу в тварин обох статей. Морфологічна картина препаратів серця підтвердила виявлені біохімічні зміни.