Пригнічення екзокринної секреції як спосіб рішучої зміни тактики хірургічного лікування гострого панкреатиту - Подпрятов, С. Є.; Іванько, О. В.; Подпрятов, С. С.; Левицька, О. В.; Корчак, В. П. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Мета роботи: оцінити зміни в тактиці лікування гострого деструктивного панкреатиту залежно від призначення високих доз октреотиду 1 мг/добу. Матеріали і методи. Високі дози октреотиду використовували для лікування 6 пацієнтів із гострим деструктивним панкреатитом. Впродовж перших двох діб захворювання таким способом проліковано 4 хворих (1-ша група), через два тижні від початку захворювання лікування високими дозами октреотиду було застосовано у 2 хворих (2-га група). Усі пацієнти дали інформовану згоду на застосоване лікування. Серед пацієнтів було 2 жінки та 4 чоловіки віком від 17 до 75 років. У 2-х пацієнтів причиною гострого деструктивного панкреатиту стали жовчнокам’яна хвороба та надмірне харчування, зловживання алкоголем у поєднанні з переїданням – у 4-х пацієнтів. У наших спостереженнях діагноз гострого панкреатиту встановлювали за результатами комплексної оцінки клінічних проявів та результатів лабораторно-інструментального обстеження. Високі дози октреотиду призначали кожному пацієнту одразу після встановлення діагнозу. Результати досліджень та їх обговорення. У всіх пацієнтів 1-ї групи клінічні ознаки гострого деструктивного панкреатиту зникли через 2 години після введення високих доз октреотиду. Продовження застосування високих доз октреотиду впродовж наступних двох днів привело до нормалізації загального клінічного стану та рівня амілази. В одного хворого після дводенного лікування високими дозами октреотиду клінічні прояви не нормалізувалися ‒ залишився біль у животі та сильний метеоризм. В обох хворих 2-ї групи спостерігалася стабілізація загального клінічного стану з чітко вираженою ознакою локального абсцесу. За допомогою комп’ютерної та магнітної томографії у кожного пацієнта були виявлені два локальні вогнища та згодом пройшли лікування за допомогою міні-інвазивної хірургії. Таким чином, можна припустити, що запропонований спосіб лікування високими дозами октреотиду приводить до стабілізації паренхіми підшлункової залози та зумовлює негайне припинення запального процесу.