Застосування запропонованої конструкції канатної переправи та нош корабельних для евакуації поранених, травмованих і хворих через водні перешкоди - Хорошун, Е. М.; Лурін, І. А.; Негодуйко, В. В.; Шипілов, С. А.; Солдатов, С. А.; Тертишний, С. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2023)
Мета роботи: проаналізувати можливості застосування розробленої конструкції канатної переправи та нош корабельних для евакуації поранених, травмованих та хворих через водні перешкоди. Матеріали і методи. Ми пропонуємо використовувати ноші корабельні, на які фіксується апарат штучного вентилювання легень. Транспортування поранених, травмованих та хворих проводили через запропоновану конструкцію канатної переправи. Оригінальну конструкцію канатної переправи та нош корабельних застосовували для евакуації поранених, травмованих та хворих через водні перешкоди. Процес евакуації складався з 3-х напрямків: організаційного, медичного та технічного. Результати досліджень та їх обговорення. Залежно від навченості та злагодженості роботи час переправи складає від 40 с до 5 хв, у середньому цей показник складає (90±30) с. При переправі стабільних поранених, травмованих та хворих, які не потребують додаткового медичного супроводу, час евакуації складає у середньому (60±10) с. При надходженні пораненого, травмованого або хворого, який потребує медичного супроводу, термін транспортування становить (4,0±0,5) хв. Застосування оригінальної конструкції переправи дозволяє скоротити час евакуації в середньому на (2,0±0,1) год. Пропускна здатність складає 12 поранених, травмованих та хворих за годину та 280 за добу. В такий спосіб було організовано 2 переправи. Важливо, що подібна конструкція переправи за допомогою нош корабельних була вперше в Україні зібрана та організована в Харківській області. Запропонована конструкція канатної переправи та використання нош корабельних для евакуації поранених, травмованих та хворих через водні перешкоди були застосовані для переправи тяжких та середнього ступеня тяжкості пацієнтів. Застосування запропонованої конструкції канатної переправи та нош корабельних для евакуації поранених, травмованих та хворих через водні перешкоди сприяє скороченню часу евакуації та покращує якість надання медичної допомоги.