До питання про травматичнiсть оперативних втручань з приводу пiсляоперацiйних вентральних гриж - Iльченко, Ф. М.; Сербул, М. М.; Деркач, М. М.; Гривенко, С. Г. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
На основі проведення цитокінового моніторингу у 33 хворих із післяопераційними вентральними грижами визначено ступінь травматичності лапароскопічних та відкритих оперативних втручань у порівняльному аспекті. Доведено значно меншу “інвазивність” лапароскопічних втручань, що може сприяти ширшому впровадженню цих сучасних малоінвазивних технологій для лікування хворих із післяопераційними вентральними грижами.