Оптимiзацiя хiрургiчного лiкування пацiєнтiв iз гострим порушенням мезентерiального кровообiгу на стадiї перитонiту - Даниленко, I. А.; Кононенко, М. Г.; Леонов, В. В.; Кащенко, Л. Г. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проаналізовано результати лікування 125 пацієнтів із ГПМК, госпіталізованих на стадії перитоніту. Удосконалено алгоритм оперування цих пацієнтів. При нестабільній інтраопераційній гемодинаміці доцільне двохетапне хірургічне втручання: перший етап — резекція ділянки інфаркту з ретроградним дренуванням верхніх відділів ШКТ через термінальну єюностому; другий етап — накладання відтермінованого міжкишкового анастомозу через 2—4 доби. Оптимізація хірургічного лікування зменшила летальність пацієнтів із ГПМК, госпіталізованих на стадії перитоніту, з 78 до 58,3 % (р<0,01).