Оперативне лiкування дефектiв передньої черевної стiнки внаслiдок хiрургiчного лiкування розповсюдженого гнiйного перитонiту - Воровський, О. О.; Шапринський, В. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проаналізовано результати оперативного лікування 49 хворих, у яких внаслідок проведення хірургічних методів лікування вторинного перитоніту в післяопераційному періоді розвинулись такі дефекти передньої черевної стінки: евісцерація — 15 (30,6 %), евентрація — 12 (24,5 %), післяопераційна гігантська грижа — 22 (44,9 %). Із даної групи пацієнтів 9 (18,4 %) хворим була накладена відкрита лапаростома, іншим 40 (81,6 %) пацієнтам проведено програмовані релапаротомії. У даній групі хворих ускладнення мали місце у 14 випадках: сероми — 6, лігатурні нориці — 4, нагноєння рани — 2, крайовий некроз післяопераційної рани—2. Рецидив спостережено в одному випадку при оперативному лікуванні гігантської післяопераційної грижі та пов’язаний із недостатнім розміром сітчастого імплантата. Летальність спостерігалась у 5 (10,2 %) хворих. Таким чином, завдяки розробленим та удосконаленим способам дефекти передньої черевної стінки, що виникли внаслідок контрактури м’язів передньої черевної стінки після хірургічного лікування розповсюдженого гнійного перитоніту, піддаються хірургічній корекції з позитивним результатом