Цифрова комп’ютерна планіметрія ранових дефектів різного генезу - Фармага, Т. І.; Лукавецький, О. В.; Чемерис, О. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: розпрацювати власну компʼютерну методику для оцінки планіметричних характеристик рани та їх апробувати. Матеріали і методи. Розроблено та апробовано компʼютерну методику для оцінки планіметричних характеристик рани. Визначено площу, периметр, радіус, довжину й ширину глибокого і поверхневого опіку у 16 пацієнтів, післятравматичних ран – у 5 пацієнтів, кусаних ран – у 2 пацієнтів. Результати досліджень та їх обговорення. Розроблена комп’ютерна методика дала змогу швидко та достовірно оцінити планіметричні характеристики рани, проводити моніторинг процесу її загоєння та зберігати отриману інформацію. З метою апробації методики було обстежено пацієнтів, які лікувалися у Міському центрі термічної травми та пластичної хірургії і хірургічному відділенні, ВП “Лікарня Святого Луки”, КНП “1ТМО м. Львова” впродовж 2019–2022 років. Точність методу цифрової вульнерометрії підтверджено шляхом порівняння з результатами планіметрії за допомогою контактних методів та методики оцінки площі рани за R. W. Sessions.