Зміни магістрального артеріального та венозного кровотоку і шкірної мікроциркуляції від величини медичної еластичної компресії при лікуванні венозної трофічної виразки - Русин, В. І.; Павук, Ф. М.; Федусяк, В. Я. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: визначити вплив еластичної компресії на венозну та артеріальну швидкість магістрального кровотоку нижньої кінцівки та шкірну мікроциркуляцію тильної частини стопи при лікуванні венозних трофічних виразок. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 15 пацієнтів із варикозною хворобою в стадії декомпенсації. Серед них було 9 (60 %) жінок та 6 (40 %) чоловіків. Середній вік пацієнтів становив (56±5,7) року. У всіх субʼєктів дослідження вимірювали індекс кісточково-плечового тиску, глибокостегново-підколінний індекс, індекс регіонарної перфузії, tcpO2, tcpCO2, швидкість артеріального кровотоку в стегновій артерії (AFV) та швидкість венозного кровотоку (VFV) дистальніше сафенофеморального співустя. Після виконаних замірів наступні заміри проводили після застосування еластичного медичного трикотажу різного класу компресії. Результати досліджень та їх обговорення. При I класі компресії (15–21 мм рт. ст.) виявлено значні зміни в показниках на 12 % (p<0,01). Швидкість артеріального кровотоку зменшилась у 2 рази порівняно із вхідними даними при максимальному тиску четвертого класу компресії (p=0,0001). TcpO2 мав тенденцію до зниження і при четвертому класі компресії (>46 мм рт. ст.) і становило (61,2±1,3) мм рт. ст. (p=0,0001). Значення транскутанного тиску кисню знижувалось при зростанні тиску еластичної компресії. З іншого боку, значення tcpCO2 значно зросли вже при І класі компресії (p=0,0001) і далі збільшувалися до кінця дослідження. Аналізуючи зміни транскутанного тиску вуглекислого газу встановлено, що його значення зросли на 40 % порівняно із вхідними даними (p=0,0001). Значення індексу регіонарної перфузії знижуються починаючи із рівня тиску в 10 мм рт. ст., як і показник tcpO2, тому застосування ІРП може слугувати критерієм вибору для діагностики ступеня ішемії. Венозна швидкість кровотоку в стегновій вені знижується на 22 % при компресії у 15 мм рт. ст., а при максимальному тиску еластичної компресії зниження венозної швидкості порівняно із початковою від норми становило 78 % (p=0,0001). TcpCO2 значно зростає при компресії 15 мм рт. ст. (p=0,0001), також паралельно із зменшенням індексу регіонарної перфузії, яке починається при зовнішній компресії 15 мм рт. ст. (p<0,05), що є свідченням погіршення перфузії шкіри тилу стопи у хворих з варикозною хворобою в стадії декомпенсації.