Синдром вигорання в анестезiологiв: дослiдження депресивної симптоматики i порога больової чутливостi з точки зору стажу та статі. - Олiйник, О. В.; Кучеренко, С. В.; Потупалова, Т. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Професійне вигорання — синдром, що характеризується тріадою симптомів: емоційним виснаженням, деперсоналізацією та втратою почуття професійної придатності. Цей феномен широко розповсюджений у середовищі медичних працівників, зокрема пов’язаних з інтенсивною терапією. Наше дослідження здійснювалось із метою визначити зв’язок між розвитком депресивної симптоматики і професійним стажем в інтенсивній терапії. Також ми проводили аналгезиметричне тестування учасників. Ми використали госпітальну шкалу тривожності та депресії (НАDS, шкала Zigmond-а), модифікований тест Zung-а і електричний долориметр. 48 анестезіологів і 20 добровольців були поділені на три групи: І — анестезіологи зі спільним стажем роботи в інтенсивній терапії менше 10 років; ІІ — анестезіологи зі стажем роботи більше 10 років; ІІІ — контрольна група. У першій групі результати тестів вказали наявність легкої невротичної чи ситуативної депресії; у другій — прихованої депресії. Поріг больової чутливості виявився найнижчим у другій групі 20,2 і 18,6 тА для чоловіків та жінок відповідно; найменш чутливі до болю учасники з третьої групи (55,0 мА і 60,4 мА відповідно). Отже, депресивна симптоматика притаманна більшою мірою анестезіологам із тривалішим стажем роботи; не спостережено суттєвої гендерної різниці результатів психологічних і долориметричних тестів.