Діагностична цінність морфометричного показника фактора форми нейтрофільних гранулоцитів у пацієнтів з опіками різного ступеня тяжкості - Чорнопищук, Р. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: вивчення діагностичного потенціалу показника фактора форми нейтрофільних гранулоцитів у крові пацієнтів з опіками різного ступеня тяжкості. Матеріали і методи. Дослідження передбачало обстеження 148 пацієнтів з опіками різної площі та глибини ушкодження, віком 18–60 років, які були госпіталізовані до Клінічного Центру термічної травми та пластичної хірургії Комунального некомерційного підприємства “Вінницька обласна клінічна лікарня імені М. І. Пирогова Вінницької обласної Ради” впродовж 2016–2020 рр. Відповідно до індексу тяжкості ураження вони були розподілені на 3 групи: І групу з показником 30–60 од. (ІІ ступінь/середня тяжкість) склали 63 пацієнта; ІІ групу з показником 60-90 од. (ІІІ ступінь/тяжкий стан) – 61 пацієнт; ІІІ групу, у яких значення показника було більше 90 од. (ІV ступінь/вкрай тяжкий стан) – 24 постраждалі. Забір крові для визначення загальноклінічних лабораторних показників та значення фактора форми нейтрофільних гранулоцитів проводили на 1, 3, 7, 14, 28, 42 та 56 доби. Статистичну обробку проводили з використанням програмного забезпечення Office 365 (“Microsoft Excel”) та “Stаtistica 5.5”. Результати досліджень та їх обговорення. Результати досліджень дали змогу встановити переваги фактора форми нейтрофільних гранулоцитів порівняно з традиційними загальноклінічними гематологічними показниками, який продемонстрував здатність відображати стадійність перебігу ранового процесу з достовірною різницею значень у пацієнтів залежно від ступеня тяжкості термічного ушкодження.