Алгоритми хірургічного лікування поєднаної аноректальної патології з використанням сучасних технологій - Балицький, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: розробка алгоритмів хірургічного лікування різноманітних варіантів поєднаної патології анального каналу і прямої кишки з використанням сучасних апаратів високочастотної електрохірургії та радіохвильової хірургії. Матеріали і методи. Проаналізовано результати хірургічного лікування 441 пацієнта з варіантами поєднаної аноректальної патології, які трапляються найчастіше, із застосуванням сучасних радіохірургічних та високочастотних електрохірургічних технологій. З них за допомогою апарата радіохвильової хірургії “Surgitron” було прооперовано 146 (33,1 %) хворих, апарата високочастотної електрохірургії “ERBE ICC 200”– 73 (16,5 %) хворих, апарата високочастотної електрохірургії “ЭФА” – 104 (23,6 %) хворих, апарата високочастотної електрохірургії “KLS Martin” – 118 (26,7 %) хворих. Результати досліджень та їх обговорення. При використанні апарата радіохвильової хірургії “Surgitron” нагноєння післяопераційної рани було виявлено у 0,7 % випадків, при застосуванні апаратів високочастотної електрохірургії “ERBE ICC 200” – 1,3 %, “ЭФА” – 1,9 %, “KLS Martin” – 0,8 %. Післяопераційні кровотечі при застосуванні апарата радіохвильової хірургії “Surgitron” зустрічались з частотою 0,7 %, при застосуванні апаратів високочастотної електрохірургії “ERBE ICC 200” – 1,3 %, “ЭФА” – 1,9 %, “KLS Martin” – 0,8 %. Утворення рубцевих стриктур анального каналу не було діагностовано в жодній з дослідних груп. Рецидиви аноректальної патології при використанні апарата радіохвильової хірургії “Surgitron” були відсутні, при застосуванні апаратів високочастотної електрохірургії “ERBE ICC 200” вони становили лише 1,3 %, “ЭФА” – 0,9 %, “KLS Martin” – 0,8 %.