Тромбоз сегмента реконструкції після реваскуляризації аорто/клубово-стегнового артеріального басейну - Венгер, І. К.; Ковальський, Д. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: встановити причини тромбозу у віддаленому післяопераційному періоді після реконструкції аорто/клубово-стегнової зони і запропонувати об’єм реваскуляризації аорто/клубово-стегнового басейну з метою їх запобігання. Матеріали і методи. Впродовж 2006–2019 рр. операційне лікування проведено 522 хворим з атеросклеротичною оклюзією аорто/клубово-стегнової зони. У віддаленому післяопераційному періоді діагностовано 148 (28,35 %) пізніх ускладнень, з яких 47 (33,81 %) спостережень – це пізній тромбоз сегмента реконструкції. Результати досліджень та їх обговорення. Тромбоз сегмента реконструкції пізнього післяопераційного періоду корелює з прогресуванням атеросклеротичного процесу, особливо в тих сегментах артеріального русла, які не були охоплені операційним втручанням. Аналіз випадків пізнього тромбозу сегмента реконструкції встановив, що врахування рівня стенотичного процесу клубово-стегнового сегмента контрлатеральної нижньої кінцівки та визначення рівня пікової систолічної швидкості та індексу резистентності на рівні глибокої артерії стегна та тібіоперинеального стовбура може запобігти розвитку пізнього тромбозу сегмента реконструкції. Таким чином, врахування гемодинамічних умов на рівні глибокої артерії стегна, контрлатерального клубово-стегнового сегмента при проведенні аорто/клубово-стегнового алопротезування дає змогу запобігти розвитку тромбозу сегмента реконструкції.