Зміна морфологічної структури дермального імпланту шкіри свині після імплантації “on lay” в експерименті - Дейкало, І. М.; Махніцький, А. В.; Дацко, Т. В.; Кушнір, Р. Я. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: оцінити в експерименті рівень васкуляризації та інтеграції з розвитком грануляційної тканини ацелюлярного дермального матриксу свині після імплантації на передню черевну стінку “on lay” в різні терміни (7-ма,14-та, 21-ша доби). Матеріали і методи. Експеримент проведено на 6 свинках породи українська біла. Під загальним знеболенням піддослідним було імплантовано на передню черевну стінку в просвіт між підшкірною жировою клітковиною та апоневрозом (“on lay”) ацелюлярний перфорований дермальний матрикс свині виробництва ТОВ “Інститут біомедичних технологій” (гол. директор проф. В. В. Бігуняк). Оцінювали якість приживлення швидкість/ступінь ангіогенезу, стан грануляційної тканини та структури трансплантата. Післяопераційний період перебігав без ускладнень, піддослідні отримали 1 дозу препарату “Цефтріаксон” 1,0 внутрішньом’язово. Надалі у 2 піддослідних забір матеріалу проводили на 7-му добу, ще у 2 – на 14-ту добу, та у 2-х на 21-шу добу після імплантації. Патоморфологічні дослідження проводили на базі лабораторії ТНМУ імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. Зрізи імплантованого матеріалу забарвленні гематоксиліном-еозином оцінювали за реактивністю місцевого запалення на стороннє тіло, рівень васкуляризації та заміщення грануляційною тканиною. Результати досліджень та їх обговорення. У результаті досліджень встановлено, що безклітинний шкірний матрикс після імплантації “on lay” викликає гостре запалення з повільною васкуляризацією в ранньому періоді з помірним наростанням до 14-ї і 21-ї доби. Імплант виконує роль бази для підтримки міграції природних клітин і заміщення в подальшому грануляційною тканиною як результат зміцнення даної ділянки. Ознак інфікування, що дає надію на використання імплантів в попередньо інфікованих середовищах після ускладнень внаслідок імплантації сіток з штучних матеріалів не спостерігали. У подальшому передбачено подальші дослідження щодо інтеграції біологічного імпланта на різні рівні черевної стінки – “sub lay”, preperitoneal.