Значення ультразвукової діагностики поверхневих вен нижніх кінцівок у виконанні радіочастотної абляції в амбулаторних умовах - Свідерський, Ю. Ю.; Якимчук, О. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: встановити особливості ультрасонографічної картини поверхневої венозної системи при варикозній хворобі нижніх кінцівок для визначення тактичних і технічних заходів виконання радіочастотної абляції (РЧА) в амбулаторних умовах. Матеріали і методи. Робота базується на даних ультрасонографічного дослідження 928 пацієнтів із клінічною стадією C2 – 391 хворих; С3 – 216 пацієнтів; С4 – у 159 хворих; С5 та С6 відповідно у 87 і 75 випадках спостережень, виконаних до та після РЧА. Проведено ультрасонографічне дослідження стану сафено-феморального з’єднання (СФЗ), передньої додаткової поверхневої вени, діаметра великої підшкірної вени (ПДПВП). Результати досліджень та їх обговорення. Після ультразвукової діагностики встановлено, що із 928 обстежених хворих у 12 % (n=111) мало місце ізольована недостатність ПДВПВ, 53 % випадків (n=492) виявлено недостатність СФЗ та ПДВПВ та у 35 % (n=325) хворих недостатність тільки СФЗ. Діагностовано, що при збільшенні клінічних проявів хронічної венозної недостатності за класифікацією СЕАР, збільшується діаметр великої підшкірної вени в місці СФЗ. Так, у групі з 391 (42,1 %) хворих із С2 склав (9,1±2,3) мм, у 375 (40,4 %) пацієнтів із С3–С4, відповідно, (12,9±2,8) мм, а у 162 випадках (17,5 %) із С5–С6 велика підшкірна вена (ВПВ) має діаметр (13,3±3,52) мм. Виявлені ультрасонографічні особливості вплинули на вибір тактичних та технічних заходів при виконанні моно РЧА або в комбінації з іншими міні-інвазивними операціями, завдяки чому значно покращилися післяопераційні результати РЧА, зокрема, зменшилась кількість післяопераційних рецидивів варикозної хвороби.