Характеристика донорів із встановленим діагнозом смерть мозку в комунальному некомерційному підприємстві “Київська обласна клінічна лікарня” за 2021 рік - Загрійчук, М. С.; Каніковський, О. Є.; Підопригора, О. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2022)
Мета роботи: визначити залежність кількості експлантацій органів у ефективних посмертних донорів від віку та результатів лабораторних досліджень. Матеріали і методи. В дослідження включили 14 посмертних донорів, у яких була виконано експлантація органів у період від травня 2021 року до грудня 2021 року, з них 56,3 % – чоловіки та 43,7 % – жінки. За віком пацієнти були розділені на 3 групи: 1 група – усі донори; 2 група – молодші 50 років, 3 група – старші 50 років. Результати досліджень та їх обговорення. За результатами статистичної обробки даних можна стверджувати, що групи достовірно не відрізнялись за статтю й такими лабораторними показниками, як середній рівень креатиніну, сечовини, натрію, АЛТ та АСТ, водночас спостерігалась різниця за кількістю експлантацій за конкретним органом. Посмертне донорство рятує життя одночасно щонайменше 4 осіб. В Україні не прописані критерії маргінального донорства та розширені критерії для донації. Вік посмертного донора не є критичним критерієм для донації органів. Розширення критеріїв донорства частково покриває органний дефіцит. Подальші дослідження на більшій групі пацієнтів необхідні для подальшого вивчення ефективності використання донорів та післятрансплантаційних віддалених результатів.