Вплив хiрургiчної корекцiї центральної гемодинамiки на ремоделювання судин органiв черевної порожнини пiсля реканалiзацiї попередньо змодельованої оклюзiї аорто-клубового сегмента у щурiв - Островська, Л. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
В експерименті на щурах із використанням морфометричних методик показано позитивний ефект та дано морфофункціональне обґрунтування застосування стенозу каудальної порожнистої вени як методу попередження реперфузійного синдрому після відновлення прохідності черевного відділу аорти.