Морфологiчнi змiни при внутрiшньосуглобових ушкодженнях пiсля експериментально змодельованого гемартрозу - Тугаров, Ю. Р.; Яворський, А. В.; Марченкова, Н. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Наведено результати експериментального дослідження на 40 молодих статевозрілих білих лабораторних щурах із метою дослідження впливу 1 % розчину гіалуронату натрію при післятравматичних артрозах. Післятравматичний гемартроз моделювали згідно з деклараційним патентом на винахід (С09В23/28, А61Г5/01) з наступним внутрішньосуглобовим введенням 1 % розчину гіалуронату натрію в різні терміни регенерації. Вивчали гістіопрепарати кістково-суглобового субстрату в динаміці. Встановили, що внутрішньосуглобове введення 1 % розчину гіалуронату натрію значно зменшує дегенерацію суглобового хряща та капсули суглоба, що дозволяє рекомендувати його використання при післятравматичних гемартрозах.