Використання дистанційного методу термографії для діагностики глибини дермальних опіків - Тузюк, Н. В.; Запорожан, С. Й.; Гук, М. Т. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
Мета роботи: оцінити можливість використання методу безконтактної термографії для визначення глибини опікового ураження за допомогою медичного тепловізора ULIRVISION Т1-120. Матеріали і методи. Проведено аналіз результатів термографічного дослідження ранових опікових поверхонь з ураженням шкіри І–ІІІ ступенів, використовуючи метод безконтактного визначення глибини термічних уражень за допомогою медичного тепловізора ULIRVISION Т1-120. Обстежено 63 пацієнти з дермальними опіками І–ІІІ ступеня. Термограми аналізували за допомогою програмного пакета “IRSee Software”. Результати досліджень та їх обговорення. Вперше в Україні з використанням тепловізора ULIRVISION Т1-120 встановлено статистичну достовірність між значеннями середньої температури та глибиною ураження шкіри при різних ступенях опіків. Термографічні вимірювання були отримані впродовж перших двох діб від отримання травми (середній час 26 ± 3,1 год, медіана 18 год). Середня температура рани І ст. становила (35,23±0,31) °С, ІІ ст. – (31,20±0,49) °С, ІІІ ст. – (29,31±0,52) °С. Середня температура тіла в контрольній групі – (33,11±0,38) °С. Показник різниці температури між ураженою ділянкою та здоровою шкірою ΔT при І ст. опіків складав (1,3±0,6) °С, при ІІ ст. – (2,1±