Позалобкова простатектомія зі симультанною передочеревинною протезною герніопластикою у хворих із доброякісною гіперплазією передміхурової залози та пахвинною грижею: (огляд літератури) - Шапринський, В. О.; Горовий, В. І.; Воровський, О. О.; Капшук, О. М. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2021)
З метою дослідження показань для одномоментного усунення пахвинної грижі з передочеревинного доступу при виконанні як симультанної операції, так і основного хірургічного етапу позалобкової аденомектомії з приводу доброякісної гіперплазії передміхурової залози, проаналізовано 62 наукові праці з даної проблем як провідних вітчизняних, так і зарубіжних спеціалістів, за останні 10 років. Науковцями проведений пошук клінічних рекомендацій (Clinical guidelines) за ключовими словами “Combined inguinal hernia repair and transurethral resection of the prostate” і “Combined transurethral prostatectomy and inguinal hernioplasty” в таких авторитетних міжнародних доказових базах даних, як: AHRQ Clinical Practice Guidelines; Clinical Evidence; Cochrane Library; Evidence-Based Medicine Guideline]; National Guideline Clearinghous]; NHS Evidence / NICE Guidance; UpToDate тощо, де доведено вплив доброякісної гіперплазії передміхурової залози на формування і рецидивування пахвинних гриж у чоловіків старших вікових груп. Було встановлено, що більшість авторів підтримує дану методику і наводить достатньо гарні результати у своїх роботах, а саме: зменшення загальної кількості днів перебування в лікарні, покращення якості життя хворих після операції та уникнення ще одного хірургічного втручання. Проте висвітились ряд таких проблем: з яким діаметром грижових воріт можлива преперитонеальна протезна герніопластика (до 3 см2 чи більше), об’єм крововтрати, чи дійсно має місце збільшення кількості інфікування рани, з яких доступів краще виконувати дану поєднану процедуру як при відкритих способах, так і при використанні сучасної мініінвазивної та роботизованої техніки. Це диктує необхідність проведення цілеспрямованих досліджень клінічної ефективності, безпеки та економічної доступності симультанних операцій при поєднанні пахвинних гриж із доброякісною гіперплазією передміхурової залози в умовах сучасної практичної медицини.