Закладка і формоутворення лобових пазух у ранньому періоді онтогенезу людини. - Бамбуляк, А. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Морфологічними методами досліджено 63 гістологічних зрізи та 16 трупів плодів людини для визначення закладки і формоутворення лобових пазух у плодовому періоді онтогенезу людини та виявлення критичних періодів їх розвитку. Визначено, що на початку 5 місяця розвитку внаслідок впинання слизової оболонки середнього носового ходу вище основи нижньої носової раковини у прилеглу тканинну утворюються зачатки лобових пазух. Впродовж 6 місяця розвитку лобові пазухи мають овальну форму. Рентгенографічно визначається місце формування пазух. На 7 місяці розвитку лобові пазухи розташовані у лобовій кістці. Відзначається збільшення висоти пазух і відносне зменшення діаметра природного їх отвору. На 8 місяці пазухи розташовані вище надочноямкового краю. Острівці скостеніння мають таку ж контрастність, як і на попередніх стадіях розвитку. На 9—10 місяцях в передній проекції спостерігається збільшення острівців скостеніння стінок пазух, порівняно з 7-8-місячними плодами. На бічних рентгенограмах плодів цього ж віку простежуються затемнені ділянки неправильної, частіше овальної форми, діаметром 9—10 мм. Лобові пазухи мають овальну форму, видовжену у передньозадньому напрямку. З порожниною носа пазухи сполучаються у ділянці півмісяцевих розтворів між гачкуватим відростком і решітчастим пухирем.