Морфометрична характеристика перебудови легеневих і бронхіальних артерій у динаміці експериментального моделювання гострої тонкокишкової непрохідності . - Гойдало Т. Р., Т. Р. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
В експерименті на щурах з використанням гістологічних і морфометричних методик проведено вивчення особливостей перебудови легеневих та бронхіальних артерій за умов тонкокишкової непрохідності. Встановлено, що протягом всього експерименту легеневі артерії та їх гілки реагують висхідною вазоконстрикцією, яка проявляється потовщенням стінок і звуженням просвіту з наростанням величини індексу Вогенворта, що відображає функціональний стан артеріальних стінок. Для бронхіальних артерій, навпаки, в ранні терміни було встановлено розширення просвіту і повнокров’я як прояв посиленої перфузії. У пізніші терміни бронхіальні артерії також знижували свою пропускну здатність за рахунок підвищення тонусу стінки, що підтверджувалося зростанням рівня індексу Вогенворта. До цих явищ приєднувалися множинні стази і венозне повнокров’я, особливо в дрібних венах. Такі гемодинамічні і вазомоторні зрушення сприяли поступовому потовщенню міжальвеолярних перегородок за рахунок стазів, інфільтрації і плазматичного просочування з розвитком ателектазів і набряку легень