Імунологічні аспекти синдрому системної запальної відповіді на тлі обтураційної непрохідності кишечника. - Стець, М. М.; Перепадя, В. М.; Повч, О. А. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Представлено результати дослідження клітинної та гуморальної ланок імунітету у хворих з обтураційною непрохідністю кишечника. Виявлені зміни свідчать про глибоке функціональне пригнічення імунної реактивності у хворих із даною патологією. Термін усунення перепони та швидкість відновлення пропульсивної активності кишечника є провідним фактором регресу системних імунних порушень.