Корекція рефлюкс-езофагіту в хірургічному лікуванні виразкової хвороби. - Ковальчук, Л. Я.; Лойко, І. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проаналізовано результати хірургічного лікування 170 пацієнтів з ускладненою виразковою хворобою в поєднанні з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою, оперованих на клінічних базах ДВНЗ “Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського”. При аналізі вираження рефлюкс-езофагіту використовували Лос-Анджелеську класифікацію (1994). Ефективність лікування оцінювали за відсутністю езофагіту при езофагогастродуоденоскопії (ЕГДС). Проведений аналіз показав, що симультанна операційна корекція ГЕРХ супроводжується зменшенням ступеня та відсутністю езофагіту післяопераційно частіше, аніж медикаментозна. Повна фундоплікація за Nissen та езофагогастрокруропексія мають перевагу над частковими фундоплікаціями за кращою ендоскопічною динамікою ступеня езофагіту.