Морфометричнi показники тканини мiокарда при локальному та розлитому перитонiтi - Чурпiй, I. К. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Отримані результати дозволяють стверджувати, що локальний та розлитий перитоніт супроводжуються вираженими порушеннями кровообігу та запальними реакціями в усіх шарах стінки серця, а це приводить до зменшення відносного об’єму паренхіми. Виражений набряк і дезорганізація сполучнотканинних елементів спричиняють зростання площі сполучної тканини в серці, що у поєднанні зі зменшенням відносного об’єму паренхіми та збільшенням об’єму кровоносного русла проявилося інтенсифікацією стромально-паренхіматозного індексу міокарда при перитоніті.