Лiкування раку пiдшлункової залози - Дронов, О. I.; Крючина, Є. А.; Добуш, Р. Д. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
У роботі представлено результати лікування 356 хворих на рак підшлункової залози в Київському центрі хірургії захворювань печінки, жовчних шляхів та підшлункової залози із 2003 до 2011 р. Резекції підшлункової залози були виконані 92 хворим (25,8 %), дренуючі операції — 193 пацієнтам, кріоабляція пухлини у поєднанні з хіміорадіотерапією — 54 хворим, експлоративні лапаротомії — 17 пацієнтам. Збільшення об’єму панкреатодуоденальної резекції не приводить до збільшення летальності, частоти періопераційних ускладнень, погіршення функціонального статусу пацієнтів та дозволяє продовжити тривалість життя і зменшити частоту місцевих рецидивів. Застосування паліативних резекцій у складі комбінованого лікування покращує показники виживання порівняно з шунтувальними операціями у визначеної категорії хворих.