Вплив рiзних варiантiв виконання гастрек-томiї на утворення жовчних конкрементiв - Олексенко, В. В. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Базуючись на даних ехографії жовчного міхура, у хворих на рак шлунка при різних варіантах виконання гастректомії проведено дослідження, що відбивають особливості функціонування жовчовидільної системи. У дослідження ввійшли 53 хворих із формуванням шлункозамінного резервуару з початкової двостовбурової петлі порожнистої кишки, 47 хворих зі стандартною петльовою реконструкцією і 39 пацієнтів, яким проведено хірургічні втручання з приводу пухлин різних локалізацій. Порівняльний аналіз отриманих результатів свідчить про те, що частота утворення жовчних конкрементів після гастректомії з формуванням шлункозамінного резервуару дозволяє знизити ризик розвитку жовчних конкрементів, що пояснюється відновленням резервуарної функції, яка забезпечує нормалізацію гуморальної ланки, що регулює скорочувальну здатність жовчного міхура.