Небезпечні ситуації при виконанні лапароскопічної герніопластики - Воровський, О. О. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2013)
Проаналізовано причини інтраопераційних ускладнень у 234 хворих, яким було виконано лапароскопічну герніопластику з приводу гриж різної локалізації, які мали місце у 7-ми (2,9 %) випадках на початку освоєння методики: пошкодження нижньої епігастральної артерії - 2, позаочеревинне пошкодження сечового міхура - 1, кровотеча з дрібних судин сім’яного канатика - 1, пошкодження сліпої кишки - 1, кишкова непрохідність - у 2-х випадках. Основними причинами їх виникнення є порушення правил введення інструментів та основних вимог підготовки пацієнтів до лапароскопічних операцій, при дотриманні яких можна їх уникнути.