Післяопераційна профілактика розвитку хронічної хвороби нирок у хворих із нирково-клітинним раком - Pasichnyk, S. М.; Pasichnyk, М. S.; Leschuk, О. B.; Gozhenko, А. І. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2020)
Мета роботи: дослідити вплив на функціональний стан нирки у хворих на нирково-клітинний рак (НКР) як інгібіторів АПФ (периндоприлу аргінін) монотерапії, так і в комбінації з блокаторами Ca – каналів при проведенні лікування супутньої гіпертонічної хвороби (ГХ). Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 38 хворих на НКР. У всіх хворих було вперше діагностовано НКР, відповідно до Міжнародної класифікації TNM (Т1 N0 M0). Першу групу склали 17 пацієнтів. Всім пацієнтам І групи з лікувальною метою, окрім вищезгаданого хірургічного лікування, було застосовано комбінацію інгібіторів АПФ (периндоприлу аргінін 5 мг) і блокаторів Ca – каналів (амлодипін 5 мг). Препарат “Бі – престріум” призначали з метою лікування ГХ. В другу групу увійшов 21 пацієнт, яким на відміну від пацієнтів І групи з метою лікування ГХ застосовували лише інгібітори АПФ (периндоприлу аргінін 5 мг). Результати досліджень та їх обговорення. У результаті проведеного лікування, впродовж 3 місяців спостереження, в обох групах дослідження спостерігалось статистично достовірне зниження середніх значень систолічного та діастолічного тиску до нормальних показників. Впродовж 3 місяців спостереження в пацієнтів ІІ групи спостерігалось статистично достовірне підвищення середніх значень рівня сироваткового креатиніну та підвищення ШКФ порівняно з пацієнтами І групи.