Застосування доплерівської флоуметрії як способу оцінки васкуляризації патологічних післяопераційних рубців шкіри обличчя - Melnychuk, Yu. M.; Ohonovskyi, R. Z.; Domnytskyi, I. Ya. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Мета роботи – вивчення застосування доплерівської флоуметрії як діагностичного методу для оцінки комбінованого методу профілактики утворення патологічних рубців шкіри обличчя. Матеріали і методи. Роботу виконано на базі відділення ЩЛХ Львівської ОКЛ. Обстежено 25 пацієнтів, які в подальшому були розподілені на 2 групи. До групи порівняння (n=10) включено хворих, в яких рани загоювалися первинним натягом та не проводили жодних профілактичних процедур. До основної групи (n=15) входили пацієнти, в яких рани гоїлися первинним натягом та застосовували комбінацію сеансів ЕУХТ та аплікацій силіконового гелю “Стратадерм”. Результати досліджень та їх обговорення. При контрольній доплерографії післяопераційних рубців у пацієнтів групи порівняння візуалізуються поодинокі локуси кровопостачання довкола рубця, ознак набряку чи запальної інфільтрації не виявлено. При контрольній доплерівській флоуметрії післяопераційних рубців у пацієнтів основної групи, виявлено виражені локуси кровопостачання різної інтенсивності з наявністю живильних судинних структур по всій площі обстежуваної ділянки.