Післяопераційний рефлюкс-гастрит у хворих, оперованих з приводу пер-форативної виразки - Smetskov, D. O.; Goncharova, N. M.; Yavorska, T. P. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Постановка проблеми і аналіз останніх досліджень та публікацій. До теперішнього часу рефлюкс-гастрит - найменш вивчене ускладнення післяопераційного періоду хворих, оперованих з приводу перфоративної пілородуоденальної виразки. Мета роботи – покращення результатів хірургічного лікування хворих, оперованих з приводу перфоративної виразки. Матеріали та методи. Нами прооперовано 204 хворих із приводу перфоративної виразки в період з 2005 по 2015 роки. Пацієнтам виконувались органозберігаючі операції у поєднанні з одним із видів ваготомії, а також висічення виразкового субстрату з одним з видів пілоропластики без ваготомії та ушивання перфоративного отвору, як із традиційного доступу, так і лапароскопічно. Результати досліджень та їх обговорення. При закиданні дуоденального вмісту в шлунок відбувається його взаємодія з вмістом шлунку з утворенням вільних іонів водню Н+, що в свою чергу призводить до різкого підвищення кислотності в цій зоні. Надалі відбувається зворотна перфузія іонів Н + в слизову оболонку. У хворих з рефлюксом II ступеня виявлено площинні ерозії і ерозії змішаного типу, у решти хворих зазначалося наявність дрібнокрапкових ерозій. У хворих з рецидивом виразкової хвороби був рефлюкс II-III ступеня. Аналіз причин рецидиву виразкової хвороби і розвитку езофагогастродуоденіту показав, що ці захворювання розвиваються не тільки на тлі підвищеної кислотопродукції внаслідок неповної ваготомії у 2 (1,9%) хворих, а й при нормальній кислотопродукції у 3 (2,9%) хворих. Висновки: Рефлюкс дуоденального вмісту в порожнину шлунка є пусковим моментом як у розвитку рецидиву виразкової хвороби, так і ерозивного гастродуоденіту. Найбільш дієвим заходом спрямованим на його профілактику є збереження замикальних функції пілоричного жому під час операції. Всім хворим, які перенесли пілорусруйнуючу операцію, слід з першої доби призначати препарати, які нормалізують моторику шлунку і дванадцятипалої кишки. При наявності протипоказань з урахуванням інтраопераційного pH вище 2,0 та експресії антигену Кі-67 більше 20% можна рекомендувати ушивання перфоративної виразки з лапароскопічного або лапаротомного доступів без ваготомії з подальшою терапією блокаторами протонної помпи.