Клінічні особливості застосування високочастотної технології електрозварювання і холодно-плазмової коагуляції при видаленні внутрішньочерепних кістозних менінгіом - Jiang, L.; Kvasha, M. S.; Mosiychuk, S. S. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Мета роботи: поліпшити оперативну техніку і зменшити інтраопераційну крововтрату методом електрозварювання (ЕЗ) м’яких тканин і застосування холодно-плазмової коагуляції в ході виконання радикальних оперативних втручань у пацієнтів із ВКМ. Матеріали і методи. У відділенні позамозкових пухлин і ендоскопічної нейрохірургії ДУ “Інститут нейрохірургії імені акад. А. П. Ромоданова НАМН України” протягом 5 років (2012 – 2017 рр.) проведено 54 оперативні втручання при ВКМ різної локалізації з використанням генератора ЕЗ м’яких тканин, представленим багатофункціональним і універсальним апаратом ЕКВЗ- 300 “ПАТОНМЕД”. Всі пухлини були супратенторіальної локалізації. Результати досліджень та їх обговорення. Метод ГПК має хорошу переносимість, забезпечує високий темп епітелізації рани, відрізняється відсутністю болю і зменшенням ексудації. Вивчення термінів повної епітелізації рани показали прискорені темпи відновлення епітелію ТМО і зменшення числа рецидивів захворювання. Відсутність рубцевих змін після використання ГПК дозволяє рекомендувати застосування методу для лікування пухлин ЦНС з метою профілактики вторинного постопераційного епісиндрому. Нині спільно із співробітниками Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона триває активна робота з розробки та впровадження в практику нової методики безконтактної термоструминної обробки живих тканин (БТОЖТ), що дозволяє швидко і ефективно досягти стійкого гемостазу при кровотечі з судин діаметром до 3-х мм, паренхіматозних органів, виконати безкровний розтин тканин, термоабляцію пухлин і метастазів. Застосування методики БТОЖТ доводить її ефективність у профілактиці гнійних ускладнень при значних ураженнях тканин, що робить її незамінною при наданні хірургічної допомоги в стаціонарах і в амбулаторних умовах.