Псевдомембранозний коліт – практичні аспекти діагностики і лікування (короткий огляд літератури) - Lysiuk, Yu. S.; Kohut, L. M.; Romanchak, D. L.; Voytovych, O. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2018)
Частим ускладненням антибіотикотерапії є антибіотик-асоційована діарея, основним причинним фактором виникнення якої у стаціонарних хворих вважається C. difficile інфекція. Найважчим варіантом перебігу C. difficile інфекції є псевдомембранозний коліт. Огляд літератури виконано за результатами пошуку в базах даних PubMed за ключовими словами “антибіотик-асоційована діарея”, “C. difficile інфекція”, “C. difficile-асоційований коліт”, “псевдомембранозний коліт” за період 2006–2016 рр. На підставі короткого огляду літератури наведено особливості Clostridium difficile інфекції та основні фактори ризику виникнення Clostridium difficile коліту. Висвітлено типову клінічну симптоматику перебігу псевдомембранозного коліту. Окреслено труднощі діагностики та практичні аспекти застосування візуалізаційних методів – сигмоскопії, ультрасонографії. Акцентовано увагу на тяжких формах псевдомембранозного коліту, критеріях діагностики та особливостях лікування при рефрактерному перебігу захворювання. Наведено показання та принципи хірургічного лікування фульмінантного коліту. Окреслено основні принципи діагностики, лікування та профілактики згідно з сучасними міжнародними клінічними настановами.