ПРОГНОЗУВАННЯ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ТРЕТИННОГО ПЕРИТОНІТУ - Matviychuk, O. B. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
Мета роботи: розпрацювати шкалу прогнозування ризику розвитку третинного перитоніту. Матеріали і методи. Проведено обстеження 109 хворих із вторинним перитонітом, у 20 з яких розвинувся третинний перитоніт. Порівняння рангових і параметричних показників між групами виконано за допомогою U-критерію Манна-Уітні. Для визначення зв’язку між якісними характеристиками використано критерії Фішера та χ2 Пірсона. Показники статистично опрацьовано програмою STATISTICA (StatSoft Inc., USA). Результати дослідження та їх обговорення. Методом Вальда підраховано діагностичні коефіцієнти для бінарних характеристик та окремих діапазонів показників. З 52-х серійно аналізованих у кожного хворого показників, статистичним методом виокремлено 19 найбільш предиктивних та інтегровано у таблицю прогнозування ризику розвитку третинного перитоніту, який за сумою балів характеризується від „дуже низького” до „дуже високого”. Перевірка розробленої шкали на незалежній неперервній проспективній групі довела її високі чутливість, специфічність і точність у прогнозуванні ризику розвитку третинного перитоніту.