Дерматоліпектомія у пацієнтів із післяопераційною вентральною грижею за умов морбідного ожиріння - Piatnochka, V. I. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
Мета роботи: розпрацювати тактичні передумови виконання реконструктивної абдомінопластики та герніопластики з імовірними варіантами корекції м’язово-апоневротичного шару передньої черевної стінки та адекватним вибором сітчастого імпланта та з урахуванням анатомічних і функціональних змін у ділянці операційного втручання. Матеріали і методи. Проаналізовано результати хірургічного лікування 46 пацієнтів із післяопераційною вентральною грижею (ПОВГ) із супутнім морбідним ожирінням за умов одночасного виконання алогерніопластики та дерматоліпектомії, з урахуванням результатів проведеного дослідження особливостей кровопостачання підшкірно жирового шару передньої черевної стінки у хворих із різним ІМТ. Вивчення гемодинаміки передньої черевної стінки у хворих із різним ІМТ дозволило нам визначити ділянки з інтенсивним та менш інтенсивним кровопостачанням, дослідити судини з різним діаметром та швидкістю кровотоку. Це стало доказовою базою вибору площі щадної мобілізації підшкірно-жирової клітковини під час виконання дерматоліпектомії. Результати досліджень та їх обговорення. В осіб з наявним III та IV ст. ожиріння з ІМТ=30–40 та >40 відмічено високий рівень кровотоку в мезо-гіпогастральній ділянці, особливо в ділянці грижових воріт, у надлобковій та пахових ділянках, із достовірно низьким рівнем кровопостачання та значним послабленням трофіки тканин на рівні вище пупка аж до реберних дуг. Водночас у хворих на ожиріння III ст. та морбідне ожиріння IV ст. найбільш активна візуалізація судин визначалась у нижніх відділах передньої черевної стінки, діаметр судин значно збільшувався, як і кількість судин із венозним типом кровотоку. Етап дерматоліпектомії виконували в основному за методиками Küster 10 (21,8 %) пацієнтам із вертикальним висіченням шкіри з підшкірно-жировою клітковиною, Jolly, Thorek – 32 (69,6 %) пацієнтам з видаленням тканин гіпогастральної ділянки горизонтальним доступом; у хворих із вираженим надлишком шкіри передньої черевної стінки виконували дерматоліпектомію комбінованим Т-подібним доступом за Castansres–Goethel – 4 (8,7 %). Вважаємо перспективним виконання симультанної дерматоліпектомії при алогерніопластиці з приводу ПОВГ при морбідному ожирінні з урахуванням особливостей кровопостачання підшкірно-жирової клітковини передньої черевної стінки та за умов зменшення площі скелетування підшкірно-жирового шару та виконання менш травматичної вертикальної, нижньої горизонтальної, в рідких випадках комбінованої дерматоліпектомії, що, в свою чергу, мінімізує ризики виникнення післяопераційних ускладнень.