Лапароскопічна корекція рецидивних пахвинних гриж у дітей - Baibakov, V. M. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
Повторна операція з приводу рецидиву пахвинної грижі у дітей, яка виконується традиційним доступом у пахвинній ділянці, завжди ускладнюється наявністю грубих рубців та порушенням звичайних анатомічних відношень між органами та тканинами пахвинної ділянки. Висока травматичність повторного втручання також ускладнюється наявністю зрощень між кремастерним м’язом та елементами сім’яного канатика у хлопчиків та значними спайками в ділянці круглої зв’язки матки у дівчат, що призводить до грубого порушення усіх ланок дренажних систем яєчка у хлопчиків та розвитку порушень васкуляризації яєчника у дівчат. Наведені чинники спонукають дитячих хірургів до пошуку нових, менш травматичних та високоефективних методів операційного лікування рецидивних пахвинних гриж у дітей. Цим завданням повною мірою відповідає вдосконалений нами спосіб лапароскопічної корекції рецидивної пахвинної грижі з проведенням інтраопераційного УЗД-контролю пахвинної ділянки з боку втручання. За період з 2013 до 2015 р. у хірургічному відділенні КЗ “ДСКМЦМД ім. проф. М. Ф. Руднєва” ДОР м. Дніпра було виконано 18 лапароскопічних втручань при рецидивних пахвинних грижах у дітей, яким перше втручання виконували традиційним доступом у пахвинній ділянці. Всі діти були у віці до 3 років. При аналізі випадків рецидиву пахвинних гриж дійшли висновку, що рецидиви з’являлися у дітей раннього віку і, частіше, після операційних втручань з приводу защемлених пахвинних гриж, які оперували традиційними способами. Таким чином, запропонований нами спосіб лапароскопічної корекції рецидивних пахвинних гриж дозволяє ліквідувати грижовий мішок без додаткового травмування структур пахвинного каналу, які перебувають у стані рубцевого процесу, що виник після попереднього хірургічного втручання в пахвинній ділянці. Крім того, гарний косметичний ефект операції перешкоджає формуванню повторних спайок та грубих післяопераційних рубців. У ході проведеної нами роботи доведено, що серед заходів, які спрямовані на відновлення порушень дренажних систем яєчка при порушенні облітерації піхвового відростка очеревини у хлопчиків та для збереження васкуляризації яєчника у дівчат, головне місце займають: своєчасне повторне хірургічне лікування дітей, використання патогенетично обґрунтованих способів хірургічної корекції патології на рівні глибокого пахвинного кільця з використанням сучасної лапароскопічної техніки.