Використання ВЧ-електрозварювання при лапароскопічній холецистектомії з причини гострого холециститу, ускладненого паравезикальним інфільтратом - Nychytaylo, M. Yu.; Hutsuliak, A. I.; Bulyk, I. I.; Dybenko, I. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2017)
У 20 хворих із гострим калькульозним холециститом, ускладненим паравезикальним інфільтратом, під час виконання лапароскопічної холецистектомії для дисекції тканин та гемостазу використовували метод високочастотного електрозварювання. Застосування даного методу при дисекції дозволило значно зменшити кровоточивість інфільтрованих тканин за рахунок того, що відбувалося заварювання всіх дрібних судин та капілярів і розсічені тканини майже не кровоточили. У випадках виникнення кровотечі метод ВЧ-електрозварювання, на відміну від монополярної коагуляції, дозволяє проводити гемостаз без постійного осушення операційного поля. Крім того, даний метод дає можливість проводити гемостаз як із дрібних капілярів, так і з судин більш великого діаметра, в тому числі з міхурової артерії. У результаті використання ВЧ-електрозварювання вдалося полегшити дисекцію тканин, покращити ідентифікацію структур зони трикутника Кало та значно скоротити час операції.