Неускладнена виразкова хвороба шлунка: прогнозування перебігуі лікувальна тактика - Dziubanovskyi І. Ya.; Viytovych, L. Ye. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Сучасні тенденції розвитку практичної медицини світу та нашої держави вимагають розробки та впровадження чітких покрокових програм-алгоритмів, стандартизованих схем лікування, показань до операційного лікування та профілактики ускладнень. На основі результатів обстеження 185 пацієнтів з ускладненою і неускладненою виразковою хворобою шлунка (езофагогастродуоденоскопія з експрес-біопсією виразки і періульцерозної інфільтрації з наступним імуноморфологічним дослідженням біоптатів, визначенням ступеня диспластичних процесів епітелію слизової оболонки шлунка) розроблено критерії прогнозування ускладнень та чіткі показання до превентивного операційного втручання. Опираючись на результати наших досліджень, превентивне операційне втручання було проведено 23 пацієнтам із високим прогностичним ризиком гострих ускладнень та 14 – із передраковими змінами. Показаннями до органощадних операцій вважали тривалонезагойні виразки з наявністю прогностичних ознак високого ризику виникнення гострих ускладнень виразкової хвороби шлунка на тлі легкої дисплазії і передракових змін з помірною дисплазією, неускладнені виразки шлунка, що рецидивують 3–4 рази на рік, або щорічні рецидиви протягом 4–5 років, до резекційних – гігантські або тривалонезагойні виразки, з наявністю передракових змін із тяжкою дисплазією.