Тумесцентна анестезія як різновид місцевої анестезії в акушерстві при виконанні неакушерських операцій під час вагітності - Antonyuk-kysil, V. M.; Yenikeyeva, V. M.; Lichner, S. I.; Lypnyi, V. M.; Drozd, V. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
У статті дано оцінку тумесцентній анестезії (різновиду місцевої анестезії), яка дала можливість безпечного виконання хірургічного втручання на підшкірних венах нижніх кінцівок і промежини під час вагітності, з метою запобігання прогресуванню варикозної хвороби нижніх кінцівок, статевих губ і промежини у вагітних у ІІ або в ІІІ триместрі вагітності. Хірургічне лікування проведено 114 вагітним. Виконано 154 операційні втручання. Використали для знеболювання у 90,8 % прооперованих вагітних тумесцентну анестезію. Впливу на перебіг вагітності, пологів, на плід не виявлено.