Діагностика та визначення тактики хірургічного лікування ускладнених форм хронічного панкреатиту - Sukhodolia, A. I.; Pidmurnyak, O. O.; Sukhodolia, S. A.; Troparchuk, O. I.; Kolomiiets, O. V. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Узагальнено досвід хірургічного лікування 176 пацієнтів з ускладненим перебігом хронічного панкреатиту. Залежно від виду ускладнень, локалізації процесу, стану панкреато-біліарної зони за допомогою запропонованої нами інтраопераційної пункційної панкреатовірсунгографії виконували інвазивну діагностику стану протокової системи та тканини підшлункової залози. Це дало нам змогу діагностувати різні ускладнення ХП та виконати найоптимальніше операційне втручання, з найменшими післяопераційними ускладненнями. Враховуючи прогресування процесу в підшлунковій залозі, наростання екзокринної недостатності, що підтверджується визначенням рівня фекальної еластази-1, хірургічні ускладнення хронічного панкреатиту виникають у різні терміни. Застосування розробленої інтраопераційної діагностики ураження протокової системи підшлункової залози, а саме пункційної панкреатовірсунгографії, забезпечило зменшення частоти ускладнень у ранньому післяопераційному періоді, вираження больового синдрому, а також покращення якості життя пацієнтів (за опитувальником MOS SF-36).