Міні-інвазивні транспапілярні втручання в ургентній аб-домінальній хірургії - Nychytaylo, M. Yu.; Ohorodnyk, P. V.; Deinychenko, A. H.; Kondratiuk, O. P.; Shkarban, V. P.; Khilko, Yu. O.; Lytvyn, O. I.; Kondratiuk, V. A.; Bura, I. B. (Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука, 2016)
Вивчено результати ендоскопічного лікування 2305 хворих з холедохолітіазом та іктерогенними пухлинами періампулярної зони, що перебували на лікуванні у відділі лапароскопічної хірургії та холелітіазу з 2010 до 2016 р. З них малоінвазивні транспапілярні втручання при холедохолітіазі виконано у 1690 хворих, при періампулярних пухлинах – у 615 пацієнтів. Ускладнення після ендоскопічних втручань з приводу холедохолітіазу виникли у 7,5 % хворих, при періампулярних пухлинах – у 11,7 % пацієнтів. Усі транспапілярні втручання виконували в ургентному порядку з метою ліквідації явищ гнійного холангіту та обтураційної жовтяниці.